Resepi Malaya

Sunday, June 12, 2016

Filled Under: , ,

Resepi Churros dan Sos Coklat

Churros Coklat Kuih


Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar butter
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 1biji telur
  • Nozzle muncung bintang
  • Piping bag
  • Minyak masak untuk menggoreng

Cara-Cara Buat Churros:

  1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam . Kacau sebati dengan api yang sederhana
  2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit² atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul². 
  3. Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah)
  4. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. 
  5. Kemudian masukkan esen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
  6. Masukkan adunan dalam piping bag
  7. Buat bentuk stick atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je sebab tak nak bagi melekat). Untuk first time buat ni bentuk masih tak proper lagi ni.

Bahan-Bahan:

  • 1/2 cawan serbuk koko ~ ayak
  • 1 cawan gula
  • 2 1/2 cawan air @ susu cair ~ yana letak air je
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 2 sb majerin / minyak jagung

Cara-Cara Buat Sos Cokelat:

  1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api kecil. 
  2. Sentiasa kacau
  3. Perhatian ~ topping dah sebati dan nampak mula pekat bolehlah tutup api dan terus kacau. Sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan

 

Dapatkan Pelbagai Kategori Resepi dari Resepi Malaya

  • Jangan Terlepas Resepi Terbaru

    Daftar alamat email anda untuk menerima resepi dari kami, ianya sangat mudah.. !

    Copyright © Resepi Malaya™
    Designed by Resepi Malaya Templateism